برادران داردن به روایت یحیی نطنزی (بخش اول)
ویدیوهای بیشتر
آرتتاکس تقدیم میکند: مولفههای سینمای برادران داردن به روایت یحیی نطنزی در استودیو آرتتاکس
تاریخ سینما شاهد برادران زیادی بوده که با یکدیگر، به صورت مشترک اقدام به فیلمسازی کردهاند. برادران کوئن برای اکثر مخاطبان سینما، اولین اسمیست که به ذهنشان میآید که با هم در سینمای آمریکا فیلمسازی را شروع کرده و آنرا ادامه میدهند. اگر بخواهیم به دنبال مثالی اینچنینی در سینمای اروپا بگردیم، میتوان به برادران تاویانی و برادران داردن اشاره کرد. اکثر آثار برادران داردن جشنوارههای اروپایی، نظیر فستیوال کن و برلین مورد توجه قرار گرفتهاند.
برادران داردن از دههی هشتاد میلادی کار خود را به عنوان فیلمساز شروع کردند. ابتدا در مقام مستندساز و بعدها فیلمسازانی که کارهای سینمایی انجام میدادند. اما این دو برادر با فیلم «رُزتا» در سال ۱۹۹۹ موفق به دریافت نخل طلای کن شدند و پس از آن به شهرت رسیدند. از این تاریخ به بعد، سینمای این دو برادر حاوی یک هویت میشود که تا حالا نیز سعی در حفط آن داشتهاند. آنها به سبکی دست یافتند و به آن بها دادهاند که از نظر بسیاری از دوستداران سینمای اروپا سبک بسیار جذابی را دنبال میکنند.
نسخهی مکتوب سینمای برادران داردن به روایت یحیی نطنزی :
جهانبینی سینمای برادران داردن
در جهانبینی سینمای برادران داردن، سینما ابزاری برای ارائهی یک مدل نگاه رئالیستی به سینما محسوب میشود. در بحثهای نظری، منتقدان ادبی و سینمایی، برادران داردن را مروّجان سینمای رئالیستی معرفی کردهاند. این اتفاق به دلیل آن است که برادران داردن از همان دورهای که به ساخت مستند مشغول بودند، بسیار به مضامین اجتماعی علاقه داشتند. سراغ بحرانها، تنشها و چالشهای اجتماعی میرفتند و سعی میکردند از چیزهایی که در اختیار دارند، مابهازای تصویری برایش بسازند. این نگاه را با خود زمانیکه وارد دنیای سینمای داستانی حرفهای نیز شدند، به همراه آوردند.
در بحثهای نظری، منتقدان ادبی و سینمایی، برادران داردن را مروّجان سینمای رئالیستی معرفی کردهاند
مهمترین مشخصهای که میتوان از سینمای برادران داردن به آن اشاره کرد این است که آنها هیچ اصراری به استفاده از تمهیدات سینمایی تأکیدکننده بر موضوع ندارند و همیشه خود را ملزم به حذف اغراق از آثار سینماییشان میکنند، چه در سبک بصری، چه در انتخاب قصه. به طور مثال میتوان به اسم فیلمهای برادران داردن اشاره کرد.
اگر با دنیای سینمایی آنها آشنایی نداشته باشیم، این اسامی تعجببرانگیز باشند. چراکه اکثرن نام شخصیتهای فیلمشان را انتخاب میکنند و عامدانه به سراغ نامهای خنثی میروند تا هیچگونه تصویر ذهنی را به مخاطب در بدو امر منتقل نکند. به جز نام فیلم «دختر گمنام»، بقیهی اسامی انتخابیشان قضاوتی را در ذهن مخاظب ایجاد نخواهند کرد. همین نکتهی عدم قضاوت به کلیت فیلمهای برادران داردن سرایت میکند.
مضمون آثار برادران داردن
برادران داردن همانطور که به آن اشاره شد، بسیار به سینمای اجتماعی علاقه دارند. بحران اقتصادی و مهاجرت از جمله دغدغههاییست که در کشورهای اروپای غربی وجود دارد. سینمای داردنها همیشه سعی کرده به این جنس از مضمونها و موضوعاتی چون نژادپرستی، نابرابریهای اجتماعی، شکاف طبقاتی موجود در جامعه و… اشاره داشته باشد. به طور مثال میتوان به فیلم «سکوت لورنا» اشاره کرد که داستان دختری را روایت میکند که در پی ازدواج با فردیست که بتواند از این طریق به یک موقعیت اجتماعی بهتر برسد. او با انسانهایی روبهرو میشود که مواجهه با آنان و تصمیمگیریهای پیشرویش دشوارند.
سینمای داردنها همیشه سعی کرده به مضمونها و موضوعاتی چون نژادپرستی، نابرابریهای اجتماعی، شکاف طبقاتی موجود در جامعه و… اشاره داشته باشد
همین ایده در سایر فیلمهایشان، من جمله آخرین اثرشان، احمد جوان، استفاده میشود. داستان فیلم درمورد مسلمان مهاجریست که دچار چالش با یک فرد اروپایی میشود. به طور خلاصه همواره برادران داردن در آثارشان نسبت به اتفاقات جامعهشان واکنش نشان دادهاند. آنها در تلاشند که ایدهها و قصههایی را کار کنند که از بطن جامعه باشد و آنچه اروپاییان در زندگیشان با آنها دست و پنجه نرم میکنند را در فیلمهایشان نمایش دهند. این موردیست که داردنها در این سالها دنبال کرده و در اکثر اوقات موفق بودهاند.
سبک بصری فیلمهای برادران داردن
داردنها برای آنکه بتوانند ایدههای مضمونی مدنظرشان را با یک ابزار سینمایی خلاقانه به نمایش بگذارند، از تمهیدات مشخصی استفاده میکنند که خیلی هم برای تغییر آنها اصراری ندارند. یکی از این تمهیدات، استفاده از دوربین رو دست است. اگر فیلمهای برادران داردن را دنبال کرده باشید، این که یک شخصیتی در حال حرکت در خیابان است و دوربین نیز پشت او، بدون هیچگونه ترکیب خاصی یا تکان شدیدی، حرکت کند از سبکهای معمول برادران داردن محسوب میشود. خیلی در آثارشان از کلوزآپ استفاده نمیکنند. اکثر اوقات شاهد لانگ شات یا مدیوم شات هستیم و دوربین به عنوان یک ناظر بیرونی به حوادث و اتفاقات جاری در فیلم نگاه میکند.
رنگ، مود، حس و حال بصری در فیلمهای برادران داردن به گونهای انتخاب میشود که داستان در فضایی چرک و دلمرده درحال رویدادن است. گاهی انتخاب لباس و پوشش بازیگران عامدانه طوری انتخاب میشوند که با اکسسوار صحنه یکدست باشند و بههیچوجه دنبال جلب توجه بیننده به نکتهی خاصی نیستند. زیرا کاراکترها از نگاه آنها عضو و بستری از جامعه است.
نکتهی دیگری که میتوان اشاره کرد، عدم استفاده از موسیقی متن در فیلمهایشان است. داردنها مگر در مواقعی که الزام داستانی وارد قصه میشود، علاقهای به استفاده از موسیقی متن ندارند. یعنی هنگامیکه کاراکتری وارد کافه یا رستورانی میشود، موسیقی پسزمینه به سکانس موردنظر اضافه میشود. اما برادران داردن به عمد تصمیم گرفتهاند که موسیقی را بهعنوان عاملی که در واقعیت جاری زندگی ممکن است اضافه شود، حذف کنند و به فرمی برسند که از لحاظ شنیداری، قرار است بیننده را به یک مدل از رئالیست اجتماعی نزدیک کند. این تصمیم باعث میشود که اثر به یک فیلم مستند نزدیک شود ولی در بافتی که یک قصه در حال تعریف است.
شاید دوست داشته باشید
اندازههای خودم را میدانم | گفتوگوی خسرو نقیبی با سیروان خسروی دربارهی بازیگری
تریلر فیلم قهرمان | از تازهترین فیلم اصغر فرهادی بیشتر ببینید
انتشار اولین تیزر از پشتصحنهی«خائنکشی» همزمان با زادروز هشتاد سالگی مسعود کیمیایی
جدیدترین تریلر فیلم گزارش فرانسوی به کارگردانی وس اندرسون
تریلر فیلم من زلاتان هستم | درامی بیوگرافیک دربارهی زندگی زلاتان ابراهیموویچ
تریلر فیلم مرد آزاد / Free Guy | با بازی رایان رینولدز
سینماآرت
کلمه از کریر، تصویر از بونوئل | گفتوگوی ژان کلود کریر دربارهی بونوئل و آثاری که خلق کردند

برای اولینبار با زیرنویس فارسی اختصاصی ببینید: گفت و گوی ژان کلود کریر دربارهی مهمترین آثاری که او را در تاریخ سینما جاودانه کرد
ژان کلود کریر فیلمنامهنویس و بازیگر فرانسوی بود. او همچنین در چندین فیلم نیز بازی کرد. او سردبیر مجلهی فمی بود و در سال ۱۹۸۱ عضو هیأت داوران فستیوال کن. کریر در تنها تلاشی که برای کارگردانی صورت داد، در سال ۱۹۶۹ فیلمی کوتاه ساخت که توانست با این فیلم جایزهی ویژهی هیأت داوران کن را از آن خود کند. او فیلمنامهنویسی را ادامه داد و در این مدت با کارگردانانی بینالمللی همچون فولکر شلوندورف، وین ونگ، هکتور بابنکو، پیتر بروک، ژان پل راپنو، میلوش فورمن، فیلیپ کافمن، آندری وایدا، پاتریس شرو، ژانلوک گدار، فیلیپ دو بروکا، برتراند تاورنیه، ژاک دری و ناگیسا اوشیما همکاری کرد.
با این حال کریر طولانیترین همکاری را با لوییس بونوئل داشت. در ۹ فیلمنامه که شش تای آنها به عنوان اثری از بونوئل ساخته شد. در این گفتوگو که به مناسبت درگذشت کریر برای نخستینبار با زیرنویس فارسی اختصاصی آرتتاکس منتشر میشود، او از «رؤیاهای بونوئلی» میگوید؛ طریقهی سالها همکاری مشترک با فیلمساز افسانهای.
در کنار گفت و گوی ژان کلود کریر ببینید:
پایان آقای نویسنده | ژان کلود کریر در ۸۹سالهگی درگذشت
Jean-Claude Carrière was a French novelist, screenwriter, actor, and Academy Award honoree. He was an alumnus of the École normale supérieure de Saint-Cloud and was president of La Fémis, the French state film school. Carrière was a frequent collaborator with Luis Buñuel on the screenplays of Buñuel’s late French films.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
سینماآرت
در چهل سالگی فیلم «گاو خشمگین» ببینید: مرور لحظات خاطرهانگیز یک فیلم کالت

زیرنویس فارسی اختصاصی از آرتتاکس: به مناسبت چهل سالگی فیلم «گاو خشمگین» ساختهی ماندگار مارتین اسکورسیزی با بازی رابرت دنیرو، لحظات ماندگار این فیلم کالت را مرور خواهیم کرد.
در چهل سالگی فیلم «گاو خشمگین» ببینید:
مرور لحظات خاطرهانگیز یک فیلم کالت + حقایقی که شاید ندانید
«گاو خشمگین» یک فیلم اقتباسیست بر اساس کتابی اتوبیوگرافیک. رابرت دنیرو اولینبار سر صحنهی «پدرخوانده ۲» کتاب را خواند. از شیوهی نگارش کتاب خوشش نیامد اما شیفتهی کاراکتر جیک لاموتا شد. همان موقع کتاب را به مارتین اسکورسیزی که سر صحنهی فیلم «آلیس دیگر اینجا زندگی نمیکند» به کارگردانی مشغول بود نشان داد و امید داشت او کارگردانی فیلم را قبول کند. اما اسکورسیزی چندبار از ساخت این فیلم شانه خالی کرد و گفت هیچ ایدهای ندارد که با این قصه چه کند!
اما چه شد که اسکورسیزی ساخت فیلم را قبول کرد؟ مارتی بزرگ در همان سالها یک اوردز اساسی را تجربه کرد. نزدیکان اسکورسیزی تعریف میکنند از تمامی منافذ بدنش خون بیرون میزد و امیدی به زندهماندنش نبود. با این همه به کمک رابرت دنیرو، اسکورسیزی به زندگی برگشت و اعتیاد را ترک کرد. حالا داستان جیک لاموتا برای مارتی رنگوبوی شخصی گرفت. خودش میگوید: «هر بار که فیلم میسازید انگار در رینگ بوکس قرار دارید!»
اما ماجرا به همین سادگیها نبود. کمپانی سازندهی «گاو خشمگین» تمام تخممرغهایش را در سبد «اینک آخرالزمان» فرانسیس فورد کوپولا گذاشته بود. فیلمی که در گیشه شکستی خورد و کمپانی سازنده را دچار بحران کرد. اسکورسیزی دو سال قبل در فستیوال ترابیکا تعریف میکرد ما در میانههای فیلمبرداری بودیم و نمایندگان کمپانی پیش من و دنیرو آمدند. ما با شور و حرارت از پروژه حرف میزدیم و آنها نگران بودند که چرا فیلم سیاهسفید است. در نهایت تمام حرفها آنها از ما خواستند که ادامه بدهیم. بعدن فهمیدم نمایندگان آن روز آمده بودند تا به ما بگویند این پروژه باید کنسل شود. شور و اشتیاق ما باعث شد سکوت کنند. «گاو خشمگین» اینگونه خلق شد.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
سینماآرت
یک قدم نزدیکتر به واقعیت: پشت صحنه فیلم «به سوی ستارگان» | Before & After Hollywood VFX Breakdown of Ad Astra

زیرنویس فارسی اختصاصی از آرتتاکس: نگاهی به پشت صحنه و جلوههای ویژهی کامپیوتری در فیلم «Ad Astra / بهسوی ستارگان» به کارگردان جیم گری و بازی برد پیت
یک قدم نزدیکتر به واقعیت
پشت صحنه جلوههای ویژهی فیلم Ad Astra
به سوی ستارگان یک فیلم علمی-تخیلی ماجراجویانهست که علاوه بر ستارگان فیلم مشهور، کمپانیهای جلوههای ویژهی بزرگی هم در کار دخیل بودن. امپیسی، متد استودیوز، مستر اکس، وتا دیجیتال و اینداستریال لایت اند مجیک، چند نمونه از این کمپانیها هستن که همه با همدیگه همکاری کردن تا این سفر فضایی بیشتر علمی به نظر برسه تا تخیلی.
مستر اکس: کمپانی مستر اکس مسئولیت مهم اولین صحنهی فیلم رو بر عهده داشت؛ جایی که برد پیت، مکبراید، در مداری نزدیک زمین روی یک آنتن هشتاد هزار فوتی کار میکنه و یه جریان قوی مرموز، اون رو پرتاب میکنه. برای این نما، قسمتی از آنتن عظیم برای استفاده سر صحنه ساخته شد تا برد پیت بتونه حالت تعاملی داشته باشه. تیم جلوههای ویژه برای مواد مورد استفاده از ایستگاه فضایی بینالمللی الهام گرفتن و به این نکته دقت به خصوصی به خرج دادن که این مواد اون بالا ممکنه دچار چه تغییراتی شن و در عین حال، سعی کردن حس و حال آینده رو حفظ کنن.
امپیسی: برای تمام سکانسهای بلند شدن و فرود، کمپانی امپیسی تعداد زیادی از ویدیوهای ناسا رو بررسی کرد. تمرکز اونها روی ابرهای گرد و غبار و دود انبوه بود تا شبیهسازیشون تا حد امکان به واقعیت نزدیک باشه. یکی از بزرگترین چالشها، نورپردازی بود. روی زمین و داخل یک اتاق، نور خورشید نور مصنوعی و نور منعکسشده وجود داره، اما در فضا، فقط یک منبع نور بزرگ و مستقیم وجود داره، در حالی که ذرات هوایی وجود نداره که نور رو پراکنده کنن و تعداد کمی جسم هستن که بخوان موجب انعکاس نور بشن. تیم امپیسی باز هم باید سراغ آرشیوهای ناسا میرفت تا بتونه نورپردازی واقعبینانهای ایجاد کنه و همینطور اثر خاصی رو تشکیل بده که نزدیک نقاط روشن حالت حلقهای ایجاد میکنه.
ببینید: معرفی اختصاصی آرتتاکس از فیلم «Ad Astra / بهسوی ستارگان»
Before & After Hollywood VFX Breakdown of Ad Astra
Ad astra is a science fiction adventure film that not only boasts big name movie stars but also big name VFX houses. MPC, Method Studios, Mr X, Weta Digital, Industrial Light and Magic to mention just a few, all collaborated together to make this journey through space seem more science, than fiction.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران