اختصاصی با ریتی پان فیلمساز جهانی اهل کامبوج | از هنر برای مرهم گذاشتن بر زخمهام استفاده میکنم
ویدیوهای بیشتر
گفتوگوی اختصاصی گلبو فیوضی با ریتی پان در حاشیهی برگزاری سیوششمین جشنوارهی جهانی فیلم فجر
متن گفتوگو با ریتی پان که همزمان با جشنواره در نشریهی هنروسینما به چاپ رسید در ادامه میآید. نسخهی کامل این گفتوگوی مکتوب با ریتی پان را در ویدیوی همین صفحه ببینید.
- تحت تاثیر پیشینهی بحرانهای سیاسی درازمدت در کامبوج آثار شما همواره با محوریت رخدادهای کشورتان و جنایاتی است که در آن صورت گرفته. آیا دغدغهی ساخت فیلمهایی با مضامین متفاوت را هم دارید یا فکر میکنید همچنان تاریخ معاصر کامبوج باید به جهانیان شناسانده شود؟
به خاطر گذشته و زندگیام وارد دنیای سینما شده، و در لحظهلحظهی ساخت پروژهها به مردم کشورم و آنها که کشته شدهاند فکر میکنم در تمام کارهایم میخواهم به دنیا نشان بدهم مردم من و آنها که جانشان را از دست دادهاند چه کسانی بودند. هر کدامشان نام داشتند، شخصیت و هویت. زمانیکه جمعیت کامبوج 8 میلیون نفر بود، 1.8 میلیون آنها در جنایات اتفاق افتاده کشته شدند، و این یعنی یکچهارم جمعیت یک کشور. داستانهای زیادی برای به تصویر کشیدن دارم و هنوز فیلمهای زیادی میتوانم با آنها بسازم. درحقیقت فیلمها در آیندهی به تاریخ مصور تبدیل میشوند و کمک میکنند وقایع در ذهن مردم بماند. و برای من خیلی اهمیت دارد که بعدها مردم حرفهای من را به یاد بیاورند. این برای بشریت مهم است نه تنها کشور من. وقتی در مورد مفهوم قتلعام و جنایت صحبت میکنیم، از بشریت حرف میزنیم نه کشور خاص. البته احتمالن لازم است در آینده به موضوعهای دیگر هم فکر کنم، هرچند برخی از کارهای قبلیام داستانی بودهاند. اما وقتی در حین ساخت فیلمهای داستانی به این فکر میکنم که باید به دغدغهی اصلیام برگرددم و همین کار را میکنم. سینما ضرورت زندگی من است، نه تفریح و نه تفنن. میخواهم بر افکار مردم تاثیر بگذارم. باید کاری را که انجام میدهم دوست داشته باشم تا بتوانم به زندگی ادامه دهم.
- شما شاهد قتلعام هموطنان و خانوادهتان بودهاید و این پیشینه بر ایدئولوژی شما تاثیر داشته. چهطور به این نتیجه رسیدید که سینما ابزار مناسبی برای بیان تمام اینها است؟
تا چند سال بعد از قتلعام خانوادهام اصلن علاقهای به صحبت در مورد آن نداشتم، هرچند هر لحظه به یاد آن بودم. و بعدها فکر کردم برای احترام گذاشتن به آن آدمها و رنجهاشان باید در مورد موضوع حرف بزنم. برایم بسیار مهم بود که مرگشان بیهوده نباشد. و مهمتر اینکه نسلهای بعد بدانند چه بر نسلهای قبل گذشته. اگر هیچ صحبتی نکنیم، تاریخ از بین میرود و تمام این مرگها بیهوده میشود. و مهم است که انتقال تاریخ و خاطرات تصویری باشد. برپا کردن جنگ کار آسانی است اما اینکه ادامهی زندگی بعد از آن کار بسیار سختی است. تاثیر که جنگ بر جامعه و تکتک افراد میگذارد پاکنشدنی و زخمهای روانی حاصل از آن التیامنشدنی است. و اینجاست که از هنر برای مرهم گذاشتن بر زخمهامان استفاده میکنیم. مهم است که درد آزاد شود.
- شما کارتان را با سینمای مستند آغاز کرده. با توجه به مخاطب کمتر سینمای مستند آیا همچنان به ساخت مستند ادامه خواهید داد یا سراغ سینمای داستانی هم خواهید رفت و با چه موضوعهایی؟
هر موضوعی دنیای سینمای داستانی باید در چارچوب خاصی بگنجد، هر موضوعی را نمیشود در سینمای داستانی روایت کرد. اما اگر بخواهم مرگ هموطنانم را در فیلم داستانی به تصویر بکشم، فکر میکنم از آنها سواستفاده کردهام. و من علاقهای به این موضوع ندارم. و فروش هم هیچوقت برایم مهم نبوده. مستندهایم شاید امروز دیده نشوند اما امیدوارم که در آینده این اتفاق خواهد افتاد. از سینما باید برای شهادت در مورد تاریخ استفاده کرد.
- از همکاری خودتان با آنجلینا جولی بگویید. آیا علاوه بر تهیه پروژهشان، در کارگردانی و نوشتن فیلمنامه هم مشارکت دارید؟ آیا فیلم قرار است نکتههای جدیدی دربارهی کامبوج داشته باشد؟
ساخت فیلم پایان یافته و حتا به پخش هم رسید. فیلم زیبایی است و مورد استقبال مردم کامبوج قرار گرفت. جولی با مردم کامبوج زندگی کرده و ارتباط بسیار انسانی و خوبی با آنها داشت. امیدوارم سال بعد در همین جشنواره نمایش داده شود.
- با وجودی که فیلمساز سرشناسی هستید سینمای کامبوج شاید در ایران چندان شناخته شده نباشد. از نسل جدید این سینما و فعالیتهایی که دارد بگویید.
متاسفانه اکثر روشنفکران، فیلمسازان و هنرمندان کامبوج در دوران جنایتهای خمرهای سرخ کشته شدهاند. و ما در این زمینه نیاز به بازسازی اساسی داریم. خوشبختانه جوانهای بااستعاد و علاقهمند زیادی داریم. شاید روزی برسد که در همین جشنواره نسل جدید کارگردانهای کامبوجی را معرفی کنم. همیشه آثار کیارستمی و پناهی را به هموطنانم پیشنهاد میدهم و سعی میکنم سینمای ایران را به آنها بشناسانم.
ویدیوهای آرتتاکس را از سیوششمین جشنوارهی جهانی فیلم فجر در صفحهی ویژهی این رویداد دنبال کنید.
بیشتر ببینید:
گفتوگوی اختصاصی آرتتاکس با دبورا یانگ | لینک تماشا
گفتوگو اختصاصی آرتتاکس با الیویه مگاتون | لینک تماشا
گفتوگو اختصاصی آرتتاکس با فرانکو نرو | لینک تماشا
شاید دوست داشته باشید
اختصاصی با سالی بسمه در استودیو آرتتاکس | از لبنان تا تهران با بازیگری
نقد فیلم «لتیان»: پتانسیلِ نشدن | Latian Review: The Potential of Nothingness
نقد فیلم «سال دوم دانشکده من» | یاد بگیر برش کیک خودت را بخوری
نقد فیلم Parasite به روایت گلبو فیوضی | آنها بو میدهند!
معرفی فیلم قبرهای بی نام و نشان
آنالی اکبری در دو نقطه | کلمه وقتی باارزش است که حسی پشتش باشد
انتخاب سردبیر
اندازههای خودم را میدانم | گفتوگوی خسرو نقیبی با سیروان خسروی دربارهی بازیگری

در این گفتوگوی مفصل چهلدقیقهای، سیروان خسروی که با ایفای نقش نخست سریال #حرفه_ای (بیرون از فضای موسیقی که در آن ستاره است) در کانون توجه سینماییها نیز قرار گرفته، رودرروی خسرو نقیبی سردبیر آرتتاکس نشسته و برای اولینبار در یک گفتوگوی سینمایی، به تمام سؤالها، ابهامات و انتقادات دربارهی این سمت کارنامهی حرفهایاش پاسخ داده است.
سیروان در این گفتوگو میگوید خودش را در ورود به سینما نابازیگر میدانسته، جای کسی را تنگ نکرده و قرار هم نیست به صورت تماموقت بازیگری را ادامه دهد؛ چرا که هنوز در عرصهی موسیقی بلندپروازیهایی دارد و مهمترین دغدغهاش آنجاست. در این گفتوگو میتوانید سمت دیگر چهرهی این آرتیست را ببینید؛ سطح دانستههاش از سینمای ایران و جهان، تلاشی که برای رسیدن به یک نقش کرده و البته پیشینه و آیندهاش با سینما و نسبت به آن.
این گفتوگو محصول اختصاصی آرتتاکس است و بازگشت ما به تولیدات تصویری پس از دو سال رخوت حاصل از همهگیری کرونا.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
آنونس
تریلر فیلم قهرمان | از تازهترین فیلم اصغر فرهادی بیشتر ببینید

نسخهی ایرانی تریلر فیلم قهرمان ساختهی مسعود رفیعزاده که در آن جزئیات بیشتری از داستان و تصاویر تازهتری از فیلم را میتوانید تماشا کنید
تریلر فیلم قهرمان به کارگردانی اصغر فرهادی
اکران در سینماهای سراسر ایران
ساخت آنونس: مسعود رفیعزاده
#قهرمان
آنونس
انتشار اولین تیزر از پشتصحنهی«خائنکشی» همزمان با زادروز هشتاد سالگی مسعود کیمیایی

انتشار اولین تیزر از پشتصحنهی«خائنکشی» همزمان با زادروز هشتاد سالگی مسعود کیمیایی
اولین تیزر از پشتصحنهی سیامین فیلم مسعود کیمیایی«خائنکشی» به تهیهکنندگی علی اوجی همزمان با زادروز هشتاد سالگی مسعود کیمیایی
«خائنکشی» سیامین فیلم مسعود کیمیایی به تهیهکنندگی علی اوجی همزمان با زادروز این هنرمند منتشر شد.
به گزارش روابط عمومی فیلم، داستان آخرین فیلم مسعود کیمیایی رفاقت و گذری به ماجرای ملی شدن صنعت نفت دارد که سکانسهای مربوط به این رخداد تاریخی در روز ۲۹ اسفندماه همزمان با روز ملی شدن صنعت نفت فیلمبرداری و به پایان رسید
امیر آقایی، پولاد کیمیایی، پانتهآ بهرام، سارا بهرامی، اندیشه فولادوند، حمیدرضا آذرنگ، سام درخشانی، نرگس محمدی، رضا یزدانی، الهام حمیدی، نسیم ادبی، فریبا نادری، شکیب شجره، پردیس پورعابدینی با حضور فرهاد آئیش، سعید پیردوست، امیررضا دلاوری، ایوب آقاخانی، سام نوری، امیرکاوه آهنینجان ، ایلیا کیوان، امیرحسین نوروزبیگی و کیانوش گرامی و هنرمندی مهران مدیری بازیگرانی هستند که در آخرین ساخته مسعود کیمیایی نقشآفرینی کردهاند.
نخستین تصویر از مهران مدیری در فیلمِ مسعود کیمیایی
ساخت تیزر شهیار کبیری
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران