با ما همراه باشید
نقد فیلم در این فکرم که تمامش کنم نقد فیلم در این فکرم که تمامش کنم

سینمای جهان

فراش خیال؛ نوشته‌ی سارا آقابابایان برای فیلم «من به پایان دادن این وضع فکر می‌کنم» | I’m Thinking of Ending Things Review; by Sara Aghababayan

پرونده‌ی حلقه‌ی منتقدان آرت‌تاکس برای فیلم «من به پایان دادن این وضع فکر می‌کنم» | نقد چهارم: سارا آقابابایان

فراش خیال

«من به پایان دادن این وضع فکر می‌کنم» یا «در این فکرم که تمامش کنم» آخرین اثر چارلی کافمن برخلاف ساختار پیچیده‌اش واجد ایده‌ی اولیه‌ی بسیار ساده‌ای‌ست: یک فراش سالخورده به نام «جِیک» دست از دنیا شسته و مایوسانه به پایان دادنِ زندگی خویش می‌اندیشد یا به‌عبارت دیگر برای برآوردن نیازش به رهایی از افسردگی و ملال زیستن گزینه‌ی خودکشی را سبک‌سنگین می‌کند.

در وهله‌ی اول تعارض لازم برای شکل‌گیری درام از کشمکش خوداگاه و ناخودآگاه درون ذهن شخصیت نضج گرفته، به وجهی که خوداگاه جیک بر اساس حسابگری واقعیات پیرامونش گزینه‌ای جز انتحار پیش روی پیرمرد نگذاشته ولی از سوی دیگر، ناخودآگاهش منبعث از غریزه‌ی میل به حیات آدمیزاد در پی مفرّی امیدبخش به واسطه‌ی جمع‌آوری خُرده‌خاطرات مطبوع، دلداری‌اش می‌دهد که این زندگی هنوز ارزش نفس‌کشیدن دارد. محور روایت فیلم بر عامل دوم یعنی ناخوآدگاه جیک بنا شده که یگانه اخگر گرمابخشی به نام «لوسی» دارد؛ دختری زاییده‌ی ذهن پیرمرد که آمیزه‌ی دلفریبی‌ست از غایت امیال فروخورده‌اش و متناسب با مزاج جیک تغییر ماهیت می‌دهد.

سیر روایی این اوهام مانند ویژگی ثابت پندار هر آدمی‌ست؛ ابتدا با طمانینه و فرضِ حداکثر منطق به ذهن خطور می‌کنند ولی هرچه پیش می‌رویم متداخل و متزلزل می‌شوند تا جایی‌که اجزای رویا تجسم مستقل یافته و هرکدام ساز خود را می‌زنند. لوسی که حائل این منطقه‌ی امن روانی جیک است، به‌رغم منع‌شدن از رفتن به زیرزمینی که در واقع مغاک بیم و هراس‌های جیک بوده که تمام کمبودها و کاستی‌هاش را مثل لباس کارهای چرکش در آن‌جا تلنبار کرده، رخنه می‌کند.

افسار این جریان سیال انتزاعی زمانی به تمامی از دست جیک درمی‌رود که درون دبیرستان، لوسی با فراش پیر رودررو شده و از جیک جوان در حد پشه‌ای که چهل سال پیش او را گزیده یاد می‌کند و در یک چشم به‌هم‌زدن آخرین تکه‌ی اعتماد به نفسش را می‌تراشد. در واقع این منظری از مواجهه جیک با حقیقت خُردکننده‌ی تجربه‌ی عمری حقارت و شکست بدون هیچ اُمید و دلخوشی‌ست. واقعیاتی که آزارنده‌تر از آن‌ند که تخیل فیزیکدان‌بودن و یا یک معشوقه‌ی مجازی، حریف‌شان باشد. پیرمرد سرخورده انگاره‌های عبثش را با فانتزی تمسخرآمیز سخنرانی دریافت جایزه‌ی نوبل به سبک جان نَش در فیلم «یک ذهن زیبا»، که او نیز دست بر قضا دچار اسکیزوفرنی بود، خاتمه داده و در قبای خودش رویای عشق‌ورزی با رقصنده‌ی جوان را نیز می‌کُشد، چنته‌ی پوچ و خمودگی ذهن افسرده‌اش تا آن‌جاست که گویی تحقق این تصورات دروغین نیز در تقدیر محتومش تفاوتی ایجاد نکرده و درنهایت کرم‌های تنهایی و افسوس، او را همانند خوک مزرعه زنده‌زنده می‌بلعند.

شاکله‌ی این فیلم، آکنده از چنین سرنخ‌های ظریفی‌ست که در تاروپود ریزبافت یک درام روان‌شناسانه تنیده شده، بازنمایی غریبی از یک فضای ذهنی که شاید به فراخور سوژه‌ی اتخاذشده‌اش که انسانی واخورده و عامی‌ست، فاقد شهود روشن‌فکرانه‌ی «نیویورک، جزء به کل» و به مناسبت استیلای یاس و غم فزاینده دنیای پژمرده‌اش، فاقد شور برانگیزاننده‌ی «درخشش ابدی یک ذهن پاک» قلمداد شود ولی بدون تردید بارقه‌ی دیگری‌ست از نبوغ حیرت‌انگیز چارلی کافمن در دراماتورژی معادلات تودرتوی ذهن انسان.

نوشته‌ی سارا آقابابایان

 

از پرونده‌ی حلقه‌ی منتقدان آرت‌تاکس برای فیلم «من به پایان دادن این وضع فکر می‌کنم» دیدن کنید:

نقد نخست: نوشته‌ی خسرو نقیبی | لباسی تن پادشاه نیست

نقد دوم: نوشته‌ی حمیدرضا سلیمانی | نور زمستانی

نقد سوم: نوشته‌ی محمدحسین گودرزی | خلاف خرق عادت‌های همیشه

نقد چهارم: نوشته‌ی سارا آقابابایان | فراش خیال

نقد پنجم: نوشته‌ی پوریا یوسفی کاخکی | چارلی کافمن بودن!

 

I’m Thinking of Ending Things Review; by Sara Aghababayan

Khosrow Naghibi (chief editor):

Don’t take all the praise too seriously; this is the king without his clothes

Sara Aghababayan:

Maybe due to the nature of its subject, it’s not as intellectual as Synecdoche, New York or hopeful as Eternal Sunshine but it’s another spark of Charlie Kaufman’s mind in the dramatisation of the human mind.

Hamid Reza Soleimani:

It’s as if someone throws you a bucket of cold water and tells you to stand there wet for the entire night.

Mohammad Hosein Goodarzi:

Maybe the clear philosophy is time moving forward and people being stuck, but even if we consider the movie’s twisted timeline, it goes nowhere.

Pooriya Yoosefi:

At first glance, Kaufman’s new movie feels more like Linklater-ish. A director whose characters are trying to find an understanding of themselves in constant exploration of metaphors

 

از مجموعه تحلیل‌گران عصر ارتباطات بیش‌تر ببینید:

آرت‌تاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید

کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان

تک‌تاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران

برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آنونس

جدیدترین تریلر فیلم گزارش فرانسوی به کارگردانی وس اندرسون

جدیدترین تریلر فیلم گزارش فرانسوی

جدیدترین تریلر فیلم گزارش فرانسوی به کارگردانی وس اندرسون

«گزارش فرانسوی» کمدی درامی به کارگردانی وس اندرسون است. داستان این فیلم حول کارکنان یک مجله‌ی اروپایی در یک شهر تخیلی فرانسوی می‌گذرد که تصمیم می‌گیرند یک نسخه یادمان چاپ کرده و به بزرگداشت سه واقعه مهم یک دهه گذشته‌شان بپردازند.

این سه واقعه عبارت‌ند از حبس ابد یک هنرمند، شورش‌های دانشجویی و یک گروگان‌گیری. وس اندرسون در ساخت این فیلم از زندگی واقعی کارکنان مجله نیویورکر الهام گرفته‌است.

پیش‌تولید عجیب فیلم جدید وس اندرسون از زبان رابرت یئومان


این فیلم پرستاره بازیگران نام‌داری مانند بنیسیو دل‌تورو، آدریان برودی، تیلدا سوینتون، لئا سیدو، فرانسس مک‌دورمند، تیموتی شالامه، بیل مورای، اون ویلسون و ادوارد نورتون را دور هم جمع کرده و قرار است پس از افتتاحیه در جشنواره‌ی فیلم کن، به شکل عمومی در تاریخ ۲۲ اکتبر ۲۰۲۱ اکران شود

 

آرت‌تاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید

کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان

تک‌تاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران

ادامه مطلب

آنونس

تریلر فیلم من زلاتان هستم | درامی بیوگرافیک درباره‌ی زندگی زلاتان ابراهیموویچ

تریلر فیلم من زلاتان هستم

تریلر فیلم من زلاتان هستم منتشر شد

فیلم من زلاتان هستم در ژانر بیوگرافیک اثری‌ست به کارگردانی ینس سیوگرن که براساس کتابی با همین نام به نوشته‌ی دیوید لاگرکرانتز ساخته شده و داستان زلاتان ابراهیموویچ، فوتبالیست مشهور سوئدی را در دو دوره‌ی مختلف بیان می‌کند.

گرانیت روشیتی در نقش زلاتان ۱۷ ساله و دومینیک آندرسون بایراکتاتی نقش زلاتان ۱۱ ساله را دارند و در کنار این دو بازیگرانی نظیر امانوئل آیتا، دیوید اس لیندگرن و هاکان بنگستون نیز در فیلم حاضر هستند.

این اثر دهم سپتامبر اکران خواهد شد.

از مجموعه تحلیل‌گران عصر ارتباطات بیش‌تر ببینید:

آرت‌تاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید

کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان

تک‌تاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران

ادامه مطلب

آنونس

تریلر فیلم مرد آزاد / Free Guy | با بازی رایان رینولدز

تریلر فیلم مرد آزاد

تریلر فیلم مرد آزاد منتشر شد

زیرنویس فارسی اختصاصی از آرت‌تاکس: تریلر فیلم مرد آزاد به کارگردانی شان لوی با بازی رایان رینولدز، جو کری و جودی کورمر منتشر شد

«مرد آزاد» فیلمی است ساخته‌ی شان لوی، کارگردان سری معروف «شبی درموزه» و توسط مت لیبرمن و زک پن نوشته شده است. این فیلم در ادامه‌ی روال آثاری مانند «بازیکن یک آماده»، «رالف خراب‌کار» و «گیمر»، داستان دنیایی را در بازی‌های ویدیویی به تصویر می‌کشد که ترکیبی از دو عنوان بسیار پرطرفدار GTA و Fortnite است.

گای، یکی از شخصیت‌های غیرقابل بازی (NPC)های این دنیاست که بعد از کشتن یکی از بازیکنان، با برداشتن عینکش دنیا را از فیلتر HUD (جزئیات مختلفی که در بازی‌ها روی صفحه می‌آیند مانند مقدار سلامتی، استقامت و گلوله) می‌بیند و تصمیم می‌گیرد به مبارزه‌ی جهانی بپیوندد.

در مرکز «مرد آزاد»، رایان رینولدز به عنوان شخصیت اصلی قرار گرفته و بازیگرانی مانند جودی کورمر (کشتن ایو)،جو کری (چیزهای عجیب) و تایکا وایتیتی (جوجو خرگوشه و ثور: راگناروک) نیز حصور دارند.

«مرد آزاد» از جمله پروژه‌هایی بود که زیر نظر کمپانی فاکس قرن بیستم کلید خورد ولی در نهایت قرار است توسط دیزنی منتشر شود (چنین اتفاقی برای فیلم فوردعلیه فراری نیز رخ داد).

 

جدیدترین تریلر فیلم «مرد آزاد» با بازی رایان رینولدز |

Free Guy Official Trailer

 

از مجموعه تحلیل‌گران عصر ارتباطات بیش‌تر ببینید:

آرت‌تاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید

کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان

تک‌تاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران

ادامه مطلب

محبوب‌ترین‌ها