

سینمای جهان
نقد فیلم «The Old Guard / نگهبانانی از دیرباز» | دیدید هیث لجر درست میگفت؟
نقد فیلم «The Old Guard / نگهبانانی از دیرباز» به کارگردانی جینا پرینس-بایدوود و با بازی شارلیز ترون نوشتهی محمدحسین گودرزی، نویسندهی آرتتاکس.
نقد فیلم «نگهبانانی از دیرباز» | دیدید هیث لجر درست میگفت؟
این متن این ظرفیت را دارد که مورد نفرین طرفداران «سینمای هنری» و دنبالکنندگان «محتوا در سینما» قرار بگیرد. احتمالاً نگارنده در پایان این متن، متهم به عامهپسندی شده و از دایرهی طرفداران واقعی سینما رانده میشود. استدلالهایی که عدهای بهکمک آن، درمقابل فیلمهای «صرفاً سرگرمکننده» میایستند و بهدنبال پیروی از آن استدلالها، برای سینمای جریان هنری، یک نگهبان قدیمی به حساب میآیند، در این نوشته، احتمالاً تاحد تشریح فضیلت سرگرمی در سینما، تنزل پیدا میکند!
تعدد ساخت فیلمهای مبتذل و تحملناپذیر در سراسر دنیا، بهکارگیری چندبارهی صفت «دمدستی» را به منظور رسواکردن این فیلمها، در یادداشتها و نقدها متداول کرده است. این واژهگزینی سریالی، باعث شده تا بخشی از ناخودآگاه جمعی سینمادوستان، نقطهی مقابل سینمای دمدستی را سینمای پیچیده و تأملبرانگیز بداند. انگار هرفیلمی که به یک محتوای عمیق و با لحنی ضمنی بپردازد، بهصورت بالقوه نسبت به فیلمهایی که تنها مخاطبانشان را سرگرم میکنند، از امتیازهای ویژهای برخوردار است. در بعضی تفسیرها، کار بهجایی رسیده که فیلم خوب، مخاطبش را به فکر فرو میبرد و فیلم ضعیف، تنها او را سرگرم میکند. صرفنظر از اینکه، این تفسیرهای فراگیر و معیوب، با اساس وجودی بسیاری از ژانرها در تعارضاند، میتوان به ناکارآمدی این تعریفهای تکخطی از سینما در دنیای تکنولوژیک اشاره کرد. اساساً آن نگاه سختپسندی که از یک فیلم سینمایی، توقع حل بحرانهای معنایابی در زندگی انسانها، یا تماشای یک تابلوی نقاشی در هر قاب از فیلم را دارد، نمیتواند با وجود و رشد دستاوردهای فنی سینما، در روزگاری که آن را «مدرن» میخوانیم، تعریف عیانی از سینما ارائه دهد. بااینحساب، «سرگرمکنندگی» در این نوشته و درباره «نگهبانانی از دیرباز» نهتنها بار معنایی بدی ندارد؛ بلکه تا آنجا که سرگرمی از آب و گل درآمدهای باشد، پسندیده و شورانگیز است.
در کنار مطالعهی نقد فیلم The Old Guard ببینید:
بخشهای ابتدایی فیلم، با نمایش چند مقطع از بیابانها و موقعیتهایی از خاورمیانه و آفریقا، طبق الگوی اکشنهای متداول امروزی پیش میرود. درابتدا، همهچیز شبیه همان فیلمهاییست که با دخالت نیروهای آمریکایی در خاورمیانه آغاز میشوند و با طرح توطئههای امنیتی گرهگشایی میکنند. فیلم در یکسوم ابتدایی، به موقعیت کاراکتر زنی سیاهپوست سرک میکشد، وجود یک گروه عملیاتی به رهبری اندی (شارلیز ترون) و شکلگیری دوبارهی آن را نشان میدهد و نامی تجاری را که مربوط به یک شرکت داروسازی است، به گوشهی ذهن مخاطبانش میسپارد. درادامهی «نگهبانانی از دیرباز»، مطابق عادتهای رایج داستانگویی، خطوط مختلف روایی، بههم نزدیک شده و یک روند کلی را پیش میبرند؛ اینبار نه با بسط فیلمنامه در قالب ژانر، بلکه با تغییر ژانر. این مهمترین خصوصیت فیلم است. فیلم، زمان زیادی مخاطب را بهسمتی میبرد که مقصودش نیست. ناگهان مشخص میشود که داستان چیز دیگریست. داستان زمینی با پیشزمینههای سیاسی، آسمانی و ابرقهرمانی میشود. موفقیت این چرخش را در اجرای بازیگر اصلی جستوجو کنید: شارلیز ترون، رفتارش عوض نمیشود. همانیست که درابتدا دیدهایم. حالا پیشفرضهایمان را عوض میکنیم و او با ذهنیت جدید ما از ژانر جدید فیلم، مطابقت دارد! ریسک بلندپروازانهی فیلم برای تخطی از فرمولهای رایج سرگرمی، همین دگرگونی یکباره است.
داستان از این قرار است که گروهی نامیرا که برخیشان عمر هزارساله دارند، مبارزه میکنند تا دنیا کمی هم که شده، زیستگاه بهتری شود. اقتباس گِرگ راکا از کامیکبوک خودش، یادآور نمونههای شاخص این دسته از فیلمهاست. دراینجا، از گاتهام و دوگانهی بتمن/جوکر یا دیگر دوگانهها خبری نیست؛ اما روند کلی همان است. تلاشهای شارلیز ترون در این فیلم، از جنس تلاشهای بتمن در سری کامیکهای دیدهشده است. هرچند انگار هیث لجر فقید، در نمونهترین جوکر، شوالیهی تاریکی (کریستوفر نولان)، راست میگفت که مردم ارزش این مبارزهها را ندارند و خودشان خواسته یا ناخواسته، مولد و محرک وضع موجودند و مصداق بارز حرف لجر، در فیلم «نگهبانانی از دیرباز»، آقای کاپلی (اجیوفور) است که بر سرراه مبارزان قدیمی، مانعتراشی میکند و در پایان فیلم، درکسری از ثانیه، درعین باورناپذیری، متحول میشود.
شارلیز ترون، نقش آدم نامیرایی را اجرا میکند که نهتنها قبل از ماجرای فیلم و اختراع سینما در این دنیا بوده، بلکه انگار درگذر زمان، سری به گاتهامسیتی خیالی زده و اکتهای ازلیابدی را از لجر آموخته است. لجر، خندهی آهنگینی را انتخاب کرده بود که انگار ریشه در گذشتهها داشت. لبخند مرموزش، گویی متعلق به زمانهای پیش از خودش بود. ترون، در تلاش برای اجرای این نقش، به یک نگاه سنگین رسیده که وقتی بهجایی زل میزند و به فکر فرو میرود، همان خاصیت «ازلی-ابدی» را تداعی میکند.
در کنار مطالعهی نقد فیلم The Old Guard بخوانید:
دربارهی دیگر بازیگرهای فیلم، این اتفاق نیفتاده است. گروه اندی، نهتنها تعلقی به گذشته و آینده ندارند، بلکه حسوحال این نقش را، مانند همان اکشنهای شبیه به ابتدای فیلم، دریافتهاند. کاراکترشان هم، سردرگم است. یکیشان که از قدیمیترین یارهای اندی بوده، بعد از چند سده، ناگهان ایدهی برتری مرگ بر نامیرایی را مطرح میکند و گروه را بیچاره میکند و چنددقیقه بعد، دوباره نظرش عوض میشود و در درگیریهای پایانی فیلم، شانهبهشانهی دیگران حاضر میشود. علاوهبر اینها، در پایان فیلم، تنها تحول یکبارهی کاپلی یا اعضای گروه اندی نیست که به بلندپروازی فیلم ضربه زده است. تمهیدهای غافلگیرکنندهی پایان فیلم، یکی پس از دیگری، ناکارآمد از آب درمیآیند. بااینحال، وزن بازیگر اصلی و ایده و ترس میراشدن اندیِ نامیرا، فیلم را تا پایان نگه میدارد. البته منظورم از پایان، همان پایان اصلی است. یعنی جاییکه از ساختمان بیرون میآیند و فاتحانه موقعیت درگیری را ترک میکنند و در انتهای صحنه، پلیس و جمعیت، متوجه درگیری میشوند. بعد از آن، فیلم از چندپایان اضافی، ضربه میخورد. بعد از آن صحنه، هیچکدام از مینهای فیلمنامه، عمل نمیکنند. همگی خنثی میشوند. نه رهاکردن عضور خائن گروه، اثرگذار است و نه آخرین نمای فیلم. «نگهبانانی از دیرباز» محصول یک بلندپروازی افسارگسیخته است. فیلمساز به بلندپروازیاش برای تلفیق صحنههای اکشن با قطعههای موسیقی غیرمرسوم و امتیازهای اصلیاش بسنده نمیکند. چشمانش را میبندد و آنقدر جاهطلبانه برگ جدید رو میکند که دلت میخواهد هرچه زودتر، فیلم خوبش را تمام کند!
نوشتهی محمدحسین گودرزی
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
شاید دوست داشته باشید
دعوت به سالن شعبده | یادداشت محمدعلی افتخاری دربارهی سریال قورباغه
دوستان از این هفته دور هم جمع میشوند!|آغاز تصویربرداری گردهمآیی جدید سریال فرندز
پایان سرقت|همهچیز دربارهی فصل پنجم سریال خانهی اسکناس
مارگو رابی: دوست دارم نسخهی کامل جوخهی انتحار اکران شود
جدیدترین فیلم جیسون استاتام به کارگردانی گای ریچی
نخستین عکس از تفریق با حضور ترانه علیدوستی
سینمای جهان
مارگو رابی: دوست دارم نسخهی کامل جوخهی انتحار اکران شود

✅ با زیرنویس فارسی اختصاصی – ترجمه از محمد تقوی
عرضهی موفقیتآمیز «انجمن عدالت» زک اسنایدر، یکی از بزرگترین سؤالات مطرح شده این روزها در رابطه با احتمال عرضهی نسخههای کاملتر و بهبودیافته از فیلمهای مختلفی مثل جوخه انتحار دیوید آیر است. آیا روزی این نسخه را خواهیم دید؟
مارگورابی، از جمله ستارگان فیلم که نقش هارلیکوئین را برعهده دارد در این ویدیو از احتمال عرضهی این نسخه میگوید.
گفتنی است فیلم جدیدی از سری جوخه انتحار به کارگردانی جیمز گان تابستان امسال اکران خواهد شد.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
آنونس
جدیدترین فیلم جیسون استاتام به کارگردانی گای ریچی

▪️ فیلم «خشم مردانه» اکشن تریلری از کارگردان باسابقهی انگلیسی گای ریچی است که براساس فیلمی فرانسوی با نام کامیون حمل پول ساختهی نیکلاس بوکریف ساخته شده و داستان مردی را روایت میکند که در صدد انتقام گرفتن از عاملین قتل پسرش است.
▪️ این فیلم چهارمین همکاری ریچی و ستارهی فیلم جیسون استاتام را رقم میزند که پیشتر در فیلم «قفل»، «انبار و دو بشکه باروت»، «قاپزنی» و «هفتتیر» به موفقیت رسیده بودند.
▪️ سایر بازیگران این فیلم عبارتند از اسکات ایستوود، هلت مککالانی، جفری دوناوان و پست مالون، رپر معروف آمریکایی. این فیلم قرار است هفتم می در سینماهای ایالات متحده پس از یک بار به تأخیر افتادن بابت پاندمی کرونا، به نمایش دربیاید.
Wrath of Man is an upcoming action thriller film co-written and directed by Guy Ritchie, based on the 2004 French film, Cash Truck by Nicolas Boukhrief. It is Ritchie’s fourth directorial collaboration with lead actor Jason Statham. The film is set for release on May 7
.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
آنونس
اما استون در نقش کروئلا | جدیدترین تریلر فیلم کروئلا

زیرنویس فارسی اختصاصی از آرتتاکس: جدیدترین تریلر فیلم کروئلا
«کروئلا» فیلمیست براساس شخصیت کروئلا دِ ویل، که آنتاگونیست رمان و انیمیشن صد و یک سگ خالدار است که به ترتیب در سال ۱۹۵۶ و ۱۹۶۱ عرضه شدند.
اما استون خبیث | تریلر فیلم کروئلا
کریگ گیلسپی (من، تونیا) کارگردانی این فیلم را با فیلمنامهای از دانا فاکس و تونی مکنامارا برعهده دارد.
اما استون ایفاگر نقش کروئلا و یکی از تهیهکنندگان فیلماست و همراه او تیم بازیگرانی شامل اما تامپسون، جوئل فرای، پاول والتر هاوزیر، امیلی بیچام و مارک استرانگ در فیلم حضور دارند.
کروئلا ۲۸م می سال جاری میلادی در سینماهای آمریکا منتشر خواهد شد.
.
Cruella is an upcoming film based on the character Cruella de Vil, introduced in Dodie Smith’s 1956 novel The Hundred and One Dalmatians and #WaltDisney’s 1961 animated film One Hundred and One Dalmatians. The film is directed by Craig Gillespie with a screenplay by Dana Fox and Tony McNamara. #EmmaStone stars as the titular character and also serves as an executive producer, with Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, EmilyBeecham, and Mark Strong in supporting roles. Cruella is scheduled to be theatrically released in the United States on May 28, 2021.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
محبوبترینها
- آنونس2 ماه پیش
تریلر سریال میر از ایستتاون |Mare of Easttown
- سینمای جهان1 هفته پیش
مارگو رابی: دوست دارم نسخهی کامل جوخهی انتحار اکران شود
- آنونس3 هفته پیش
اولین تریلر فیلم مسافران با بازی کالین فرل
- آنونس4 هفته پیش
آخرین تریلر انجمن عدالت نسخهی زک اسنایدر | Justice League 2021 Official Trailer
- خبر1 ماه پیش
نخستین عکس از «خانهی گوچی» | First look:House of Gucci
- آنونس2 هفته پیش
اما استون در نقش کروئلا | جدیدترین تریلر فیلم کروئلا
- تلویزیون6 روز پیش
دوستان از این هفته دور هم جمع میشوند!|آغاز تصویربرداری گردهمآیی جدید سریال فرندز
- تلویزیون7 روز پیش
پایان سرقت|همهچیز دربارهی فصل پنجم سریال خانهی اسکناس
مهدی کرمی
2020/08/02 در 13:55
سلام. به نظرم راجع به بازی ها پیش فرض هایی دارید که باعث می شود آن ها را درست نبینید. فکر می کنم آن «خستگی» که باید در آدم های نامیرا وجود داشته باشد در بازی گروه اصلی فیلم دیده می شود(حتی در انتخاب و چهره پردازی «صورت ها» و حتی در صحنه های مبارزه هم این ایدۀ تعلق به زمان های دور لحاظ شده)ولی شاید به این دلیل که چندان شناخته شده نیستند، به نظرتان باورپذیر هم نیستند.حتی انتخاب ماتیاس خوارتس ( با توجه به بازی هایش در «زنگار و استخوان» و «دور از اجتماع خشمگین» ) که در اعماق نگاهش طنین عشق ابراز نشدۀ «سالیان دراز» به اندی را دارد، حکایت از هوشمندی در انتخاب بازیگران دارد.ولی نهایتا فیلم سرگرم کننده ای نیست. بیشتر شبیه همان مانیفست های سینمایی سال های اخیر است که اتفاقا می خواهد به مخاطب بگوید قرار است چیزی فراتر از یک سرگرمی ساده را دنبال کند (مثلا روابط راجع به اقلیت ها) ولی هر چه که نگاه می کنی آن چیز فراتر را نمی بینی. «شوالیۀ تاریکی» با وجود این که در این دو – سه سال هیچ علاقه ای به تماشایش نداشته ام، با قرار دادن بتمن (با بازی ژرف کریستن بیل که با وجود این که نامیرا نیست ولی «خستگی» اش از تمام بازیگران «نگهبانانی از دیرباز» عمیق تر و تکان دهنده تر است) در مقابل جوکر (با بازی عجیب هیث لجر که یک کل تجزیه (و تحلیل) نشدنی ساخته وبلکه آفریده که نمی شود به اجزای کوچکتر تقسیمش کرد که به نظرم نه تنها ثرون بلکه هیچ بازیگر دیگری حتی واکین فنیکس هم در دوباره سازی جوکر نمی تواند باهاش رقابت کند – تنها رقیبانش دنیل دی لوئیس در «خون به پا می شود» و خود فنیکس در «مرشد» هستند -) تبدیل به یک فیلم سرگرم کننده می شود که حداقل التهاب موقعیت را خوب درمی آورد.اما «نگهبانانی از دیرباز» فرقی با آن فیلم هایی که هر روز در گوشه و کنار ساخته می شوند، ندارد. و مهمترین ویژگی اش این است که به جای چیزی که ادعایش را دارد (سرگرمی «عمیق») بیشتر یک کمدی اشتباهی به مخاطب تحویل می دهد.ممنون.
مهدی کرمی
2020/08/02 در 17:37
سلام. فکر می کنم در نظر قبلی کمی اغراق کردم؛ حالا که فکر می کنم بازی دقیق هیث لجر آن قدرها هم دست نیافتنی نیست و بازی واکین فنیکس حتی می تواند بهتر از آن باشد (بازی کریستین بیل هنوز هم به نظرم فوق العاده است). و در دیدار دوباره متوجه شدم «نگهبانانی از دیرباز» هم کمدی اشتباهی نیست. لااقل بازی خوب بازیگرانش و اکشن های خلاقانه و تصاویر خوبش (با یادی از فیلمبرداری همیشه خوب بری آکروید) می تواند فیلم را تا پایان نگه دارد(هر چند هنوز هم برای من خیلی سرگرم کننده نیست). ولی در نهایت به منابع الهامش یعنی «سی دقیقۀ بامداد»، «لوگان» و «ماموریت غیرممکن: فال اوت» نمی رسد.