

سینمای ایران
نقد فیلم «سال دوم دانشکده من» | یاد بگیر برش کیک خودت را بخوری
نوشتهای از گلبو فیوضی دربارهی سینمای رسول صدرعاملی، دههشصتیها و فیلم «سال دوم دانشکدهی من» به بهانهی انتشار نسخهی ویدیویی آن
یاد بگیر برش کیک خودت را بخوری
رسول صدر عاملی برای ما دههی شصتیها علاوه بر تمام تبحرش در کارگردانی یک ویژگی منحصر بهفرد دارد. صدرعاملی، ما را، هویتمان را، مشکلاتمان با پدرمادرها و تمام آنچه را که بودیم و نبودیم، به سینما آورد. یک روز، ما خودمان را با تمام پنهان شدنها و ترسها روی آن پردهی نقرهای اعجابانگیز دیدیم. آن منِ همیشه پنهانشده پشت سلیقهی موسیقایی، ادبی و زیستی که مدام قضاوت میشد و مدام خودش را در پستوها پنهانتر میکرد، با روایت صدرعاملی نهتنها به تصویر کشیده شد، که جرأت بودن و نفسکشیدن پیدا کرد. یادم نمیرود وقتی اولین بار «من ترانه پانزده سال دارم» را روی پردهی سینما دیدم از نیمهی فیلم چهگونه اشک ریختم به یاد دوست همنسلی که سرنوشت مهیبی داشت برای اتفاقی بسیار کمتر از آن. از سالن که بیرون آمدم انگار مطمئنتر قدم برمیداشتم. انگار کسی، معلمی، پیری، بزرگی، یک تأیید اجتماعی داده باشد. از آن روز شاید یاد گرفتم که جای ترسیدن، پای خودم و انتخابهایم بایستم.
در کنار مطالعهی نقد فیلم سال دوم دانشکده من بخوانید:
نمیشود هم از این حقیقت گذشت که در کنار تمام تجربیات تلخ و سنگین ما دههی شصتیها، سینمای صدرعاملی این را هم به ما آموخت تا صدایمان بلند باشد و از اینگونه بودن نترسیم. سالهایی که سینمای مهرجویی، کیمیایی، پناهی و سینمای جدی اغلب فیلمسازان ایرانی پر قدرت در حال به تصویر کشیدن وجه فلسفی-اجتماعی زندگی مردم آن دوران بود، صدرعاملی با سهگانهی «دختری با کفشهای کتانی»، «من ترانه پانزده سال دارم» و «دیشب باباتو دیدم آیدا» درِ تازهای را باز کرد و هوای تازهای را به زندگی ما آورد. نوعی دیده شدن از سمت نسلی که تا پیش از آن گمان میکردیم مدام در حال تخطئه و ایرادگرفتن از شکل حضور و مواجههی ما با زندگیست.

سها نیاستی در فیلم «سال دوم دانشکده من» | عکس از مریم تختکشیان
صدرعاملی اما آن میان نهتنها ما را دید، که به ما توجه کرد. با ما عاشق شد، با ما در خیابانهای شهرمان پرسه زد، اشک ریخت، درد کشید و ما را زندگی کرد. شاید به همین دلیل باشد که آخرین ساختهی صدرعاملی نوعی بازگشت او به سینمای راویِ زندگی ماست.
«سال دوم دانشکده من» که مانند اغلب عناوین فیلمهای او با یک قید زمانی-مکانی نام گرفته، بعد از ۹ سال، نشان از حضور دوبارهی فیلمسازی دارد که این مدت به هر دلیل مانند بسیاری از ما دههی شصتیها بیصدا شده بود. همانهایی که یا دیگر نیستند با آنقدر در زندگی روزمره غرق شدهاند که خودشان را فراموش کردهاند. اگرچه حالا دیگر در این فیلم، روایت، روایت سرکشی یک نوجوان نیست، اما او این بار هم در صدد به تصویر کشیدن زندگی دانشجویی در سالهای اول دانشگاه است. خیلی هم مهم نیست این دوران دانشجویی در چه دههای اتفاق میافتد.
در کنار مطالعهی نقد فیلم سال دوم دانشکده من بخوانید:
در نخستین مواجهه، بسیاری فیلم تازهی صدرعاملی را مورد نقد قرار دادند با این مضمون که این فضای دانشگاههای امروز نیست. دانشجویان دههی نودی اینطور لباس نمیپوشند و اینطور حرف نمیزنند اما این منتقدان چیزی را فراموش کردهاند. صدرعاملی پشت این روایت، پی چیزی بسیار بیشتر و بزرگتر از فرم میگردد. او دوباره بازگشته؛ با تمام دغدغههای محتوایی آن سهگانهاش. بارزتر از همه، بازگشت به یک جمله در آن سکانسهای پایانی «دیشب باباتو دیدم آیدا»؛ آنجا که دوست آیدا با یک برش کیک به سراغش میآید و روی نیمکت کنارش مینشیند و جملهای با این مضمون به او میگوید: «یاد بگیر برش کیک خودت را بخوری.» این مهمترین اتفاق فیلمهای صدرعاملیست برای نسل همیشه نگران و همیشه مضطرب ما که هیچ وقت حتا آنجا که باید شاد میبود و لذت میبرد نتوانست به تمامی شادی کند. ما حتا وقتی در بهترین جای زندگی ایستادهایم نگران یک نفر بیرون قاب هستیم. یا دلتنگ برادری مهاجرت کرده، یا در فراق مادری که پیش از آنکه به درستی زندگی کند از دنیا رفته یا غمخوار پدری که نتوانسته عشق را آنجا که باید بیاید و سرگردان خیابان یا معتاد شده. ما بلد نبودیم بپذیریم که سهم هر کسی، سهم اوست از زندگی. مدام پی چیدن و قاب کردن آرزوها در تصویری بودیم که هرگز قرار نبود آن طور چیده شود. ما اما دیر دیدیم و دیر فهمیدیم. صدرعاملی در «سال دوم دانشکده» دوباره صدرعاملی دیدن و پذیرش طبقه است. یادآوری پذیرش جایی که ایستادهای؛ که یکی از مهمترین معضلات جامعهی ملتهب و رقابتی امروز ماست.

فرشته ارسطویی در فیلم «سال دوم دانشکده من» | عکس از مریم تختکشیان
صدرعاملی در این فیلم با فیلمنامهی دقیق و پر جزئیات پرویز شهبازی، به مخاطب اجازه میدهد که رنگ و حال هر دو را تجربه کند. دیالوگهای شهبازی در دل روایتی کند و سکانسهای سر صبر صدرعاملی، ترکیب دلنشینی را روی پرده آورده است. انتخاب دو نابازیگر برای نقشهای اصلی فیلم هم دوباره یادمان میآورد که صدرعاملی برای نقش یکِ اغلب فیلمهایش به سراغ چهرههایی میرود که ما پیش از این خاطرهای از آنها نداریم و قرار است داستان منحصر بهفرد یک چهرهی تازه را بشنویم. مسئولیتی که بر دوش سها نیاستی و فرشته ارسطویی در این فیلم گذاشته شده است. در کنار این دو که اولین تجربهی بازیگری جلوی دوربین را اینجا تجربه کردهاند ترکیب بازیگرانی را در فیلم شاهدیم که همگی به درستی انتخاب شدهاند و شیمی روابط در بهترین وضعیت خود پیش میرود.
در کنار مطالعهی نقد فیلم سال دوم دانشکده من ببینید:
مولنروژ جشنوارهای با رسول صدرعاملی: این روزها ماندهام میان فراستی و سالومه و مسیح علینژاد!
شاید به تمام این دلایل است که «سال دوم دانشکده من» یک فیلم روان و دلنشین و بیادعاست بیرون فضای پرهیاهوی آثار همسال خود؛ و مهمتر از همه نوید بازگشت فیلمسازی را به ما میدهد که سالها بود اثری از او ندیده بودیم. حالا اما من به عنوان یک مخاطب جدی سینمای صدرعاملی، در فیلمهای بعدی او، انتظار روایت زندگی یک دههی شصتی امروز را میکشم. من حالا دلم میخواهد در قاب صدرعاملی یک بار دیگر خود امروزم را ببینم.با تمام آن ترسها و التهاب گذر از جوانی. دلم میخواهد به رسول صدرعاملی بگویم: آقای صدرعاملی بیا پای من در آستانهی میانسالی هم بایست. بیا به نسل من دوباره جرأت زندگی بده. ما در تمام این سالها غریبترین وطن خویش بودیم و دوام آوردیم. حالا اما هوای تازهای لازم داریم باز.
نوشتهی گلبو فیوضی
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
شاید دوست داشته باشید
شیر در زمستان | نقد فصل چهارم سریال تاج و تخت/ The Crown
گامبی وزیر سریال سال ۲۰۲۰ | Top five Tv show of 2020
گلشیفته فراهانی و ترلان پروانه در جمع صد زن زیبای سال ۲۰۲۰ | the Most beautiful Women: Golshifteh Farahani 51st, Terlan Parvaneh 88th
سودربرگ قسمت دوم شیوع را میسازد | Steven Soderbergh Working on ‘Philosophical’ Sequel to Contagion
نقد فیلم تنت: انتظارات بزرگ نوشتهی خسرو نقیبی
جیمز گان آغازگر رؤیای کراساور مارول و DC؟ | James Gunn Reveals Dream Marvel and DC Crossover Project
خبر
پایان فیلمبرداری «قهرمان» فرهادی | The end of filming Farhadi’s A Hero

پایان فیلمبرداری «قهرمان» فرهادی
آرتتاکس – گروه سینمای ایران:#قهرمان نهمین فیلم #اصغر_فرهادی پس از ۷۵ جلسه فیلمبرداری، روز شنبه، ۲۹ آذرماه طبق برنامهریزی انجامشده به پایان رسید.
#امیر_جدیدی، #محسن_تنابنده، #فرشته_صدرعرفایی، #سارینا_فرهادی و جمعى ديگر از بازیگران كه اغلب آنان چهرههاى جديد هستند در این فیلم ایفای نقش کردهاند.
تدوین فیلم توسط #هایده_صفی_یاری آغاز شده است.
The end of filming Farhadi’s “A Hero”
Asghar Farhadi’s ninth film “A Hero” ended on Saturday, December 20, after 75 filming sessions, according to the schedule.
Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh, Fereshteh Sadr Orafaei, Sarina Farhadi and a group of other actors, most of whom are new faces, have played roles in this film.
The film was edited by Hayedeh Safiyyari.
.
#asgharfarhadi #ahero #amirjadidi #mohsentanabandeh #sarinafarhadi
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
خبر
گزارش یک رسانهی امریکایی دربارهی فیلم شهاب حسینی | IFC Midnight’s Iranian Horror Movie ‘The Night’ Traps a Couple Inside a Hotel Room Next Month

گزارش یک رسانهی امریکایی دربارهی فیلم تازهی شهاب حسینی
آغاز اکران فیلم «آن شب» از ۲۹ ژانویه
آرتتاکس – گروه سینمای ایران: رسانهی Bloody Disgusting در گزارشی خبر از اکران فیلم «آن شب» در آمریکا منتشر کرده. «آن شب» با بازی شهاب حسینی قرار است در تاریخ ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱ نمایشش را در سینماهای آمریکا آغاز کند. آنچه در ادامه میخوانید گزارش این رسانه دربارهی نخستین تجربهی فیلمسازی کوروش اهری در مقام کارگردان است.
شرکت IFC Midnight برای اکران «آن شب» فیلم ترسناک روانشناختی کوروش اهری در امریکا تاریخ تعیین کرد. این فیلم ایرانی با بازی شهاب حسینی قرار است در تاریخ ۲۹ ژانویه ۲۰۲۱ در سینماها اکران شود. این فیلم به عنوان اولین فیلم تولید شده ایرانی در ایالات متحده است که با دریافت مجوز نمایش از ایران، بناست بصورت همزمان اکران شود.
به گزارش سایت IFC Midnight، «آن شب» فیلمی ترسناک، دلهرهآور و معمایی به نویسندگی کوروش اهری و میلاد جرموز محصول سال ۲۰۱۹ است. «آن شب» که در آمریکا فیلمبرداری شده اولین فیلم بلند کوروش اهری است.
داستان فیلم در مورد زوج جوانی است که به همراه دختر یک سالهشان خود را محبوس در هتلی قدیمی مییابند. علیرغم تلاششان برای اقامتی دلپذیر در این هتل عجیب و وهمآور، نیرویی خارجی آن دو را وادار به ابراز رازهای درونیشان که از یکدیگر پنهان نگه داشتهاند میکند. آنها با دقت همه چیز و هر کسی را که در مسیرشان قرار دارد زیر سال میبرند. در این فیلم جورج مگوایر نیز بهعنوان بازیگر نیز حضور دارد.
«آن شب» فیلمی از کمپانی ماموت پیکچرز است که با همکاری کمپانی سون اسکای اینترتینمنت ساخته شده و از عوامل هالیوودی آن میتوان به الکس بروتو به همراه جفری الارد (سرمایهگذار فیلم «کشتار با اره برقی در تگزاس») و شریل استارولاکیس (فیلم «نگهبان شب») اشاره کرد. تری جرج (برنده جایزه اسکار) نیز مشاور محمد درمنش (تهیهکننده فیلم) است.
در این فیلم بازیگران و عوامل متنوعی متشکل از مهاجران عمدتاً ایرانی که شهروند قانونی / دارندگان گرین کارت یا ایرانی-آمریکایی متولد آمریکا هستند، به کار گرفته شدهاند.
ببینید: تریلر فیلم «آن شب» به کارگردانی کوروش آهاری و بازی شهاب حسینی
IFC Midnight’s Iranian Horror Movie ‘The Night’ Traps a Couple Inside a Hotel Room Next Month
FC Midnight has set a date for director Kourosh Ahari‘s psychological horror movie The Night this week, the Iranian film set for release in theaters and at home on January 29, 2021.
The press release details, “The Night went into production in the US in 2018, at the onset of Trump’s Iran
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
خبر
هيأت داوران نخستين جشنواره فیلم «روزنه» معرفی شدند | Jury for first Rozaneh Film Festival revealed

هيأت داوران نخستين جشنواره فیلم «روزنه» معرفی شدند
برگزاری در دی ماه
آرتتاکس – گروه سینمای ایران: اعضای هیأت داوران، نخستين جشنواره فیلم «روزنه» که در دی ماه امسال برگزار خواهد شد، معرفی شدند.
سارا بهرامى، كاوه سجادىحسينى، رضا گوران، عليرضا علويان، خسرو نقيبی، كريم لکزاده و ندا هنگامى تيم داوری نخستين جشنواره فيلم ««روزنه» خواهند بود.
فراخوان اولين دوره جشنواره «روزنه» طی روزهای گذشته منتشر شد و مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. علاقهمندان میتوانند تا هفتم دی ماه سال جاری با مراجعه به سايت www.yerma-house.ir برای حضور در نخستين جشنواره «روزنه» ثبت نام و آثار خود را ارائه كنند.
طبق برنامهریزیهای انجامشده اين جشنواره در دی ماه سال جاری به دبيری ندا هنگامی در تهران برگزار خواهد شد.

پوستر نخستين جشنواره فیلم «روزنه»
Jury for first Rozaneh Festival revealed
The jury for the first annual Rozaneh film festival has been revealed as such: Sara Bahrami, Kaveh Sajadi Hoseini, Reza Goran, Alireza Alavian, Khosrow Naghibi, Karim Lakzadeh and Neda Hengami line up the jury members for the festival
Submissions have opened for just a few days and entries will be accepted on www.yerma-house.ir till 29th of December
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در توئیتر، تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
محبوبترینها
- آنونس3 ماه پیش
یک تریلر متفاوت از «قورباغه»؛ نخستین تجربهی سریالسازی هومن سیدی | Frog Series Official Trailer
- تلویزیون3 ماه پیش
اما کورین (پرنسس دیانا) و جیلین اندرسون (مارگارت تاچر) از بازی در «تاج» میگویند | Emma Corrin & Gillian Anderson on playing Thatcher and Diana
- آنونس2 ماه پیش
تریلر جدید سریال «وانداویژن» – جدیدترین اثر از جهان مارول | WandaVision Official Trailer
- تلویزیون2 ماه پیش
زندیا و سم لوینسون از اپیزود پیشدرآمد فصل دوم سریال «سرخوشی» میگویند
- تلویزیون3 ماه پیش
آنیا تیلور جوی و اسکات فرانک بازیگر و خالق سریال «گامبی وزیر» همدیگر را به چالش میکشند | Interview Anya Taylor Joy and Scott Frank
- خبر4 هفته پیش
گلشیفته فراهانی و ترلان پروانه در جمع صد زن زیبای سال ۲۰۲۰ | the Most beautiful Women: Golshifteh Farahani 51st, Terlan Parvaneh 88th
- خبر4 هفته پیش
سودربرگ قسمت دوم شیوع را میسازد | Steven Soderbergh Working on ‘Philosophical’ Sequel to Contagion
- سینمای جهان2 ماه پیش
آماندا سایفرد از فیلم «منک» دیوید فینچر میگوید | Amanda Seyfried talking about David Fincher’s Mank