ترجمه اختصاصی از آرتتاکس: در چهارمین قسمت از مجموعهی موسیقی متنهای ماندگار تاریخ سینما نگاهی خواهیم داشت به: موسیقی فیلم به خاطر چند دلار بیشتر از انیو موریکونه
موسیقی توانایی خارقالعادهای در برانگیختن احساسات را از درونیترین بخشهای روح و روان دارد. موسیقی میتواند دلتنگی، اشتیاق و قدرت را القا کند. موسیقی حتی میتواند ادای واژهها را نفی کند. سخنی مشهور از لودویگ ون بتهوون نقل شده است که «موسیقی مکاشفهای بالاتر از هر خرد و فلسفهای است».
موسیقی به طرز منحصر به فردی فطری است. در حالی که عملکرد بیشتر ادوات سینما مبتنی بر برانگیختن هوش است، موسیقی روح را برمیانگیزد. موسیقی میتواند به عمیقترین روانها نفوذ کرده و در سطحی چنان گسترده باعث همدلی شود که شاید بقیهی هنرها نتوانند موفق به انجام چنین کاری شوند. قطعهای که به ظرافت ساخته شده باشد میتواند احساسات را افسون کند و معنا را به روشی تاثیرگذار توصیف میکند.
در کنار مطالعهی قسمت چهارم ده موسیقی متن ماندگار: موسیقی فیلم به خاطر چند دلار بیشتر بخوانید:
قسمت اول ده موسیقی متن ماندگار: موسیقی فیلم راه های افتخار
به همین دلیل است که فیلمسازان برای روی آوردن به موسیقی در آثار خود بسیار مشتاقاند. در این لیست ما به ده مثال قوی و مجزا از موسیقی در سینما میپردازیم. این آثار عمومن جزئی از ساختار فیلم هستند زیرا این خاصیت به موسیقی اولویت و تمرکز میبخشد. با این که قطعهی نامرتبط با پیرنگ ستون فقرات احساسی یک فیلم شناخته میشود ولی هدف آن قطعه خدمت به فیلم است و خود تمرکز اصلی فیلم نیست. این ده فیلم نشان میدهند که چگونه موسیقی و تواناییهای منحصر به فرد آن میتواند احساسات را توصیف کند و روایتی موضوعی تولید کند.
۳. ۱۲ سال بردگی (۲۰۱۳)
تصور زوج کارگردان-آهنگسازی به یاد ماندنیتر از سرجیو لئونه و انیو موریکونه سخت است. با این که آنها در تولید لحظات ماندگار زیادی دست داشتهاند، یکی از آنها به دلیل قدرت خویش متمایز از بقیه است و آن صحنهی دوئل نهایی در «به خاطر چند دلار بیشتر» (۱۹۶۵) است.
کلینت ایستوود در این فیلم نقش خاطرهانگیز «مرد بدون نام» را بازی میکند و این فیلم دومین حضور او در فیلمهای لئونه پس از «به خاطر یک مشت دلار» (۱۹۶۴) و پیش از «خوب، بد و زشت» است.
در کنار مطالعهی قسمت چهارم ده موسیقی متن ماندگار: موسیقی فیلم به خاطر چند دلار بیشتر بخوانید:
بررسی ده موسیقی متن ماندگار | ایکیرو/ زیستن از آکیرا کوراساوا
«به خاطر چند دلار بیشتر» داستان ایستوود را دنبال میکند که با یک جایزهبگیر به نام داگلاس مورتیمر (لی ون کلیف) اِل ایندیوی روانی (جان ماریا ولونته) را شکار میکنند. تصویر زنی که اِل ایندیو به او تجاوز کرده همواره او را آزار میدهد. این زن برای پایان مصیبت خود با اسلحه به سر خود شلیک میکند.
به مورتیمر که خود را تنها، دور از اسلحهی خویش و بیدفاع در برابر ال ایندیو میبیند گفته میشود که به محض پایان صدای ناقوس او باید اسلحهی خود را بردارد و شلیک کند. صدای ناقوسها آغاز میشود. تنش بین دو شخصیت غیر قابل تحمل میشود. اما وقتی ناقوسها به پایان خود نزدیک میشوند صدای یکسانی از یک ساعت جیبی شنیده میشود. کلینت ایستوود وارد میشود. مورتیمر ساعت جیبی خود را بیرون میآورد و متوجه میشود که سر جایش نیست. در لحظهای موزیکال ما میفهمیم که آن دختر برای مورتیمر مهم است (در ادامه مشخص میشود که او خواهر مورتیمر است). ال ایندیو نیز متوجه این قضیه میشود.
وقتی این دوئل ناگهان بعد احساسی عمیقی پیدا میکند، صدای سازهای برنجی بیرون از صحنه با صدای ناقوسهای درون صحنه در هم آمیخته میشود. ما صدایی قطعی و موریکونهای میشنویم. در طی چند ثانیه ما تنش، روایت احساسی و سبک را مشاهده میکنیم. ناقوسها و موسیقی میتوانند یک صحنه را با حداقل دیالوگ به پیش برند.
در کنار مطالعهی قسمت چهارم ده موسیقی متن ماندگار: موسیقی فیلم به خاطر چند دلار بیشتر بخوانید:
بررسی ده موسیقی متن ماندگار | موسیقی فیلم ۱۲ سال بردگی از استیو مککویین
وقتی کلینت ایستوود اسلحهی خود را به مورتیمر میدهد و دوئل را منصفانه میکند، مبارزه آغاز میشود. ناقوسها دوباره آغاز میشوند و سازهای برنجی محو میگردند. ال ایندیو با دیدن تجسم چهرهی زن در بدن برادرش اشک میریزد. تنش دوباره شدت میگیرد.
در واقع، زمینهی احساسی ناقوسها و در هم تنیدگی آنها با موسیقی معمول وسترن موریکونه کمک میکند تا این دوئل از یک رویارویی نهایی پرتنش به چیزی بزرگتر تبدیل شود. این ترکیب احساسات و تنش است که این صحنه را قویتر از پایان ماندگار «خوب، بد و زشت» میکند که در آن تنش عموماً منبع هدایت موسیقی است. در این جا ما با سمفونی احساسات، تنش و آرامش محض روبهروییم.
از مجموعه تحلیلگران عصر ارتباطات بیشتر ببینید:
آرتتاکس را در تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید
کیدتاکس Kidtalks.ir | کیدتاکس رسانه تصویری کودکان و نوجوانان
تکتاکس Techtalks.ir | اولین رسانه تصویری فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران